Nederlands Boekenweekgeschenk komt naar Vlaanderen

Het Nederlandse Boekenweekgeschenk, het boekje dat klanten van Nederlandse boekhandels tijdens de  jaarlijkse Boekenweek gratis kunnen krijgen, zal vanaf 2012 ook in de Vlaamse boekhandel uitgedeeld worden, zo laat Knack weten. De speciaal voor dit doel geschreven novelle van Tom Lanoye is van 14 tot 24 maart 2012 gratis in de bij Boek.be aangesloten boekhandels te krijgen bij de aankoop van tenminste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Geert Joris, directeur van Boek.be, zegt aan Knack "heel blij" te zijn met de actie. "In het verleden hebben we al vaak geprobeerd of het mogelijk was om het geschenk naar Vlaanderen te halen, maar kregen we altijd argumenten te horen waarom het niet kon. Nu was de insteek: laten we eens zien of we argumenten kunnen vinden waarom het wél kan."

Een en ander werd mee mogelijk gemaakt door de Nederlandse tegenhanger van Boek.be, de CPNB. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van de CPNB ziet het gemeenschappelijk belang: "Het promoten van het lezen en het boekenbezit. Het hielp dat Lanoye graag wilde dat zijn geschenk ook in Vlaanderen kon worden weggeven, maar al voor hij in beeld was hadden Geert en ik gesprekken over het bundelen van onze krachten." De actie loopt in Vlaanderen gelijk met de start van de Literaire Lente, in Nederland met de Boekenweek.

Het is eerder uitzonderlijk dat een Vlaamse auteur het Boekenweekgeschenk mag schrijven. Voor Lanoye is het van Hugo Claus in 1989 geleden. Ook Marnix Gijsen schreef ooit een Boekenweekgeschenk, in 1978, net als Hubert Lampo in 1969.

Tags: Literaire evenementen, Boekhandel, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening