Poet Laureate Carol Ann Duffy: 'Gedichten zijn soort sms'jes'

De Britse dichteres en Poet Laureate Carol Ann Duffy maakt zich absoluut geen zorgen over de tijd die de jonge garde met sms'en en internetten doorbrengt. Integendeel. Volgens haar is het schrijven van sms'jes en berichtjes op Facebook de ideale opstap naar het schrijven van poëzie, zo bericht The Guardian. "Een gedicht is een vorm van sms-en, het is de originele tekst", zo meldt ze. Naar haar idee is schrijven van dit soort digitale berichtjes de perfecte manier om het taalgevoel te verbeteren en gevoelens en ideeën in zeer compacte vorm te leren vatten: "Het is een manier om meer te zeggen met minder woorden."

Duffy is er zelfs van overtuigd dat kinderen tegenwoordig handiger zijn in dichten dan vroeger. "Het is nog het meest duidelijk in de muziek", zegt ze en ze wijst op de poëtische manier waarop rappers of een band als de Arctic Monkeys omgaan met tekst. "En het inventief omgaan met woorden vormt altijd de kern van jongerencultuur", zo meent ze.
Sinds haar aantreden in 2009 als de Britse Poet Laureate zet Duffy zich ervoor in om kinderen en jongeren vertrouwd maken met poëzie. De dichteres, die zelf opgroeide in een gezin waar niet gelezen werd, leerde pas op de middelbare school gedichten lezen en waarderen. Nu legt ze talloze bezoeken af aan scholen om haar liefde voor poëzie over te dragen. Poëzie wordt in haar ogen ten onrechte als moeilijk of ontoegankelijk beschouwd maar is niettemin in het onderwijs aan een ware opmars bezig.
Carol Ann Duffy lanceert vandaag een wedstrijd voor middelbare scholieren, waarbij jongeren individueel of met een groep hun eigen bloemlezing van favoriete gedichten kunnen samenstellen. De winnende bundel zal door Picador daadwerkelijk worden uitgegeven, met een voorwoord van Duffy zelf.

Tags: Poëzie, Digitalisering
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 07-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening