'De Auteurs' is nieuwe speler inzake rechtenbeheer

Er is een nieuwe speler opgericht in het domein van auteursrechtenbeheer. deAuteurs zal vanaf nu de (collectieve) rechten beheren uit de exploitatie van literaire teksten, audiovisuele werken, strips en podiumkunsten in Vlaanderen en Nederland. De nieuwe beheersvennootschap ontstaat uit de schoot van de Franse vennootschappen SACD en Scam en zal gedurende de opstartperiode kunnen rekenen op de know how en logistieke steun van deze internationale beheersvennootschappen, zo meldt een persbericht.

"Essentieel voor deAuteurs is het beheer door auteurs. In deAuteurs zetelen geen producenten, uitgevers of theaterorganisatoren." Het bestuur bestaat uitsluitend uit auteurs, die de verschillende categorieën vertegenwoordigen: Rik D'hiet (scenario; ondervoorzitter), Paul Pourveur (podiumkunsten) Manu Riche (documentaire), Koen Stassijns (poëzie; ondervoorzitter), Patrice Toye (regie), Judith Van Istendael (strip en illustratie), Erik Vlaminck (literatuur) en Willem Wallyn (audiovisuele fictie; voorzitter). Directeur is Katrien Van der Perre, jurist en expert in auteursrecht (UGent).

De Vlaamse Auteursvereniging - die aandringt op transparantie in de verdeling van reprografie- en leenrechtvergoedingen - steunt de nieuwe rechtenmaatschappij. Zij zal vanuit de raad van verenigingen toekijken op het beheer van deze rechten en de vennootschap bijstaan met haar expertise over het literaire veld. Op 1 januari 2012 zal de nieuwe beheersvennootschap operationeel zijn.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening