Patrick Poivre d'Arvor veroordeeld voor privacyschending in roman

De Parijse arrondissementsrechtbank heeft gisteren de schrijver en tv-coryfee/journalist Patrick Poivre d'Arvor veroordeeld voor inbreuk op de privacy van zijn ex-vriendin, Agathe Borne. Deze had een proces aangespannen nadat zij zichzelf en de grote lijnen van hun kortstondige relatie had herkend in zijn roman Fragments d'une femme perdue uit 2009 (Grasset). Ook bleek PPDA, zoals de man kortweg wordt genoemd, gebruik te hebben gemaakt van elf liefdesbrieven die ze hem destijds schreef (zie o.a. Le Point).
De schrijver en voormalig TF1-nieuwsanker verdedigde zich door te claimen dat er louter sprake van fictie, maar volgens de rechter was het met de toegepaste literaire procedés niet mogelijk de personages los te zien van de werkelijkheid, zodat het werk niet als fictie kon worden betiteld. De rechter legde de forse boete op van 33.000 euro voor inbreuk op de privacy én het auteursrecht van Borne. Herdrukken en pocketuitgaven van het boek zijn vanaf nu verboden.
De uitspraak vormt wellicht een precedent voor toekomstige, soortgelijke rechtzaken zoals die aangespannen tegen de schrijfster Christine Angot. Begin dit jaar lag Poivre d'Arvor al onder vuur vanwege de beschuldiging van plagiaat in zijn biografie van Ernest Hemingway (zie onze berichtgeving hier).

Inmiddels heeft PPDA via zijn blog laten weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan, zo meldt onder meer Le Parisien.

 

 

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 08-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening