Stichting Lezen-directeur Majo de Saedeleer krijgt grote opvoedingsprijs

De directeur van de Stichting Lezen, Majo de Saedeleer, wordt bekroond met de Prijs Filson Steers Mariman. Die wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan iemand die zijn of haar leven in het teken stelt van opvoeding van kinderen en jongeren. Zij krijgt de prijs van 60.000 euro omdat ze de jeugdliteratuur volwaardig op de kaart heeft gezet in Vlaanderen.

Het Fonds Filson Steers Mariman werd recent opgericht in de schoot van de Koning Boudewijstichting naar aanleiding van een legaat. Het Fonds zal hiervoor om de twee jaar 60.000 euro uitreiken aan één laureaat, wat het tot een unieke Prijs in Vlaanderen maakt.

Majo de Saedeleer timmert al heel haar leven aan de weg van de jeugdliteratuur. Zij stond aan de wieg van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en was volgens de jury bepalend voor het landschap van de Vlaamse jeugdliteratuur in al haar facetten: het uitgeven, illustreren, de zorg voor kwaliteit bij leesbevordering, het stimuleren van kinderen van zeer jonge leeftijd om het plezier van beeld en taal te ontdekken.

De Prijs Filson Steers Mariman wordt op 12 oktober tijdens een feestelijk evenement uitgereikt in HETPALEIS in Antwerpen. Professor Ronald Soetaert van de Universiteit Gent zal het hebben over ‘Lezen als gereedschap en gezelschap' en Betty Mellaerts houdt de laudatio voor Majo de Saedeleer.

Aansluitend volgt een Kinder(boeken)universiteit waarbij 100 kinderen in gesprek gaan met kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, kunstenaar Koen Vanmechelen en schrijfster/illustratrice Joke van Leeuwen.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-09-2011
Verwante berichten
Reacties

Als er nu een persoon was die deze prijs ontegensprekelijk verdient, is het Majo de Saedeleer wel. Warm, inspirerend en met kennis van zaken. Proficiat.

geplaatst door Tom De graeve op vrijdag 09 september 2011 om 17u50
Geef uw mening