DE PAPIEREN MAN (c) is de boekennieuwssite van journalist Dirk Leyman en Hans Cottyn - DE PAPIEREN MAN werd in september 2006 opgericht door Dirk Leyman en in de loop van 2007 voegde Hans Cottyn zich bij het initiatief. Intussen werken ook Johan Eeckhout, Wineke de Boer, Evita Bonné, Marjolein Corjanus en Han Ceelen mee.

 

DE PAPIEREN MAN levert vrijwel dagelijks literaire berichtgeving, met ook aandacht voor uithoeken en rafelranden van de Nederlandse en internationale letteren. Met oog voor bibliofilie en boekenvak én een zwak voor polemiek en prijsbeesten. Met ook beschouwingen in een aantal nevenrubrieken. De site is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het literaire landschap van de lage landen en oogstte veel lof. Eind 2009 werd de site bekroond met de Dutch Bloggie als 'beste literatuurweblog'

 

Dirk Leyman (1965) studeerde politicologie en vervolgens  literatuurwetenschappen en theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is boekenredacteur bij de Belgische krant De Morgen. Hij recenseert er onder meer Nederlandse en Franse literatuur. Leyman was samensteller en co-auteur van de literaire stedenboeken Gent, de dubbelzinnige (Bas Lubberhuizen, 2000, met Marco Daane) en Nice, muze van azuur (Bas Lubberhuizen, 2004). Hij publiceerde in talloze Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften (waaronder Ons Erfdeel, DW B, Filter, De Parelduiker...), in het Franse weekblad Courrier International en was 8 jaar redacteur van het tijdschrift Deus Ex Machina. Hij zetelde in diverse letterenjury's, oa. van de Gouden Uil. Momenteel heeft hij zitting  in de jury van de Libris Literatuurprijs 2012 en in de jury van de Selexyz Debuutprijs. In september 2006 startte hij zijn literaire nieuwssite De papieren man, die samenwerkt met NRC-Handelsblad en in 2009 de Dutch Bloggie ontving als 'beste literatuurweblog'. Hij voert de redactie over de sinds kort opgestarte Belgica-reeks van uitgeverij Voetnoot, waarin korte teksten uit de Vlaamse en Franstalig Belgische literatuur worden verenigd. Leyman werkt aan een literair non-fictieboek dat bij De Arbeiderspers zal verschijnen. Als ongeneeslijk bibliofiel zwicht hij voor de lokroep van talloze boekhandels.

 

Hans Cottyn (1972) studeerde geschiedenis (Universiteit Gent) en literatuurwetenschappen (interuniversitair). Hij werkt sinds 1997 als redacteur bij verschillende Vlaamse uitgeverijen. Hij hield een boekenrubriek bij voor het Vlaamse jongerentijdschrift Teek en de Clickx-portaalsite. Voor de krant De Tijd schreef hij (literaire) reisreportages. Hij publiceerde onder meer in Nieuw Wereldtijdschrift, Deus Ex Machina en DW B over literatuur en geschiedenis. Sinds februari 2007 werkt hij mee aan de literaire nieuwssite De papieren man.

 

Johan Eeckhout (1959) is sinds maart 2010 medewerker van De papieren man. Hij studeerde public relations en bibliotheekwetenschappen en is werkzaam als assistent-dienstleider in de literatuurafdeling van de Stedelijke Openbare Bibliotheek te Gent. Hij selecteert literaire websites voor opname in de Vlaamse centrale catalogus en is redactielid van Boekenzoeker bij Stichting Lezen Vlaanderen.  

 

Wineke de Boer (1976) studeerde Franse Taal- en Letterkunde en Culturele Studies (variant publicistiek) aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds haar afstuderen eind 2000 schrijft ze regelmatig literaire kritieken voor de boekenbijlage van de Volkskrant. Met name over uit het Frans vertaalde literatuur. Voor het Franse opinieweekblad Courrier International werkt ze sinds 2004 als correspondent. Vorig jaar is de redactie van Courrier International begonnen met het opzetten en beheren van de Europese nieuwswebsite www.presseurop.eu, waar zij aan meewerkt.
Verder is ze ook werkzaam bij boekhandel Pantheon in het centrum van Amsterdam en publiceerde ze in 2008 haar eerste dichtbundel Spinazie. Zij gaat regelmatig bijdragen schrijven voor vooral de boeken- of tijdschriftenrubrieken van De papieren man.

 

Evita Bonné (1983) studeerde politieke wetenschappen (specialisatie internationale politiek) aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde een bijkomende opleiding journalistiek aan de Lessius Hogeschool te Antwerpen. Zij was tot 2010 jarenlang cultuur- en literair journaliste bij de Gazet van Antwerpen. Sinds november 2010 werkt Bonné bij de organisatie De Wakkere Burger, waar ze de hoofdredactie voert over het tijdschrift TerZake. Ze volgt momenteel ook een Master na Master Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Voor De papieren man levert zij bijdragen en nieuwsberichten over de raakpunten tussen hedendaagse Nederlandse en internationale literatuur, kunst en theater.

 

Marjolein Corjanus (1969) studeerde Franse Taal- en Letterkunde en Toegepaste Taalwetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In het bedrijfsleven was zij vervolgens ruim tien jaar werkzaam in de communicatie. Sinds 2006 werkt ze als freelancevertaler en -redacteur. Daarnaast is zij zelfstandig onderzoeker op het gebied van de moderne Franse letterkunde. Voor welingelichtekringen.nl schreef zij over literatuur, media en wetenschap. Vanaf april 2011 schrijft zij regelmatig bijdragen voor De papieren man.